Kladdkaka med pekannötter, salty caramel och popcorn
En kladdkaka med extra allt! Pekannötter, salt kolasås och popcorn gör detta till den godaste kladdkakan. Den tar bara 20 min i ugnen men behöver minst 2 h i kylen för att stelna.
Förberedelser20 minuterminuter
Tillagningstid2 timmart20 minuterminuter
Total tid2 timmart40 minuterminuter
Måltid: Bakat
Keyword: kladdig, kladdkaka, popcorn, salt kolasås, salty caramel
Portioner: 8bitar
Författare: Malin Turunen
Equipment
Springform (med avtagbara kanter) ca 24 cm i diameter.
Ingredienser
smör till formen
ströbröd till formen
200gsmör
100gmörk choklad70% kakao
100grammjölkchoklad
4äggstora
2,5dlströsocker
0,5tsksalt
0,5dlvetemjöl
100grampekannöttergrovt hackade
Kolasås:
0,5dlLjus sirap
0,5dlvispgrädde
1mskströsocker
0,5tskvaniljsocker
0,5krmsalt
Till garnering:
popcorn
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Smält 200 gram smör och chokladen i mindre bitar på svag värme under omrörning i en kastrull.
Ta bort pannan från värmen när drygt hälften smält och rör om tills allt har smält till en jämn smet.
Häll chokladsmeten i en bunke och tillsätt 4 ägg, 2,5 dl strösocker och 0,5 tsk salt. Vispa till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet lite i taget och vispa ihop. Häll i grovt hackade pekannötter och rör om.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20 minuter. Kladdkakan är klar när mitten av kakan gungar om man stöter till formen.
Ta bort kanten på springformen och lägg kakan med springformens botten kvar på en tallrik. Låt stelna minst 2 h i kylskåp. Eller övertäckt på balkongen/altanen om det är kallt ute.
Salty Caramel:
Blanda 0,5 dl sirap, 0,5 dl grädde och 2 msk socker i en kastrull.
Låt koka under omrörning ca 5 min. Rör ner 0,5 tsk vaniljsocker och 0,5 krm salt. Låt såsen svalna innan garnering.
Garnering:
Ringla hälften av kolasåsen över kakan och strö över rikligt med popcorn.