Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Skriv ut receptet
No ratings yet
Svamppaj med smak av sherry
Jag gräddar pajen i en generös ugnsform. Pajen går bra att frysa in. Tina den sedan långsamt i kylen.
Förberedelser
1
timme
t
30
minuter
minuter
20
minuter
minuter
Total tid
1
timme
t
50
minuter
minuter
Portioner:
10
personer
Författare:
Malin Turunen
Ingredienser
Pajdeg:
6
dl
vetemjöl
250
g
smör
0,5
dl
vatten
kallt
Fyllning:
2
purjolökar
500
g
kantareller
färska
600
g
skogschampinjoner
färska
2
msk
smör
2,5
tsk
salt
0,5
tsk
svartpeppar
nymald
0,5
dl
torr sherry
4
ägg
stora
4
dl
mjölk
4
dl
brännvinsost
riven
Instruktioner
Pajdeg: Knåda ihop mjöl och smör till en grynig massa i en bunke.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
Tryck ut den i en form, ca 40×30 cm. Nagga med en gaffel.
Låt pajskalet vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 15 min.
Fyllning: Ansa, skölj och finstrimla purjolöken. Skär den stora svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör i en stekpanna 3-4 minuter.
Rör ner purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Blanda ner sherry. Lägg svampröran i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk, ost och 1/2 tsk salt. Häll det över svampen och purjolöken. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.