En supergod krämig risotto med kyckling och tomater.
Förberedelser20 minuterminuter
Tillagningstid1 timmet40 minuterminuter
Total tid2 timmart
Måltid: Huvudrätt
Kök: Italienskt
Portioner: 4personer
Författare: Malin Turunen
Ingredienser
1kycklingca 1,3 kg
vatten
1gul lök
2morötter
1dmpurjolök
2vitlöksklyftor
2lagerblad
8vitpepparkorneller svartpeppar
1msktimjan
Risotto:
2schalottenlökar
2vitlöksklyftor
3mskolja
2,5dlarborioris
2,5dltorrt vitt vin
5-7dlkycklingbuljongfrån koket
0,5tsksalt
1krmsvartpeppar
15cocktailtomaterdelade
2dlparmesan
2msksmör
Till servering:
färsk basilika
parmesan
svartpeppar
Instruktioner
Lägg kycklingen i en gryta med lock och täck med vatten. Låt koka upp och koka i minst 15 minuter innan du skummar av det grå skummet som flyter till ytan.
Hacka morot, lök och purjo i stora bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med vitlök, lagerblad, peppar och timjan.
Låt kycklingen sjuda under lock i ca 1 h.
Ta upp kycklingen, dra av låren och låt svalna på en skärbräda.
Sila av buljongen i en bunke, häll tillbaka i grytan och koka ner utan lock till ca hälften återstår.
Dra av skinnet och ta av allt kött från kycklingen. Hacka i ganska stora bitar. Lägg åt sidan.
Hacka lök och vitlök fint. Fräs i olja i en vid stekpanna utan att löken tar färg.
Häll i ris och rör om så att det kommer olja på alla riskorn.
Ha en soppslev i grytan med buljong och häll på buljong på riset i omgångar, ca 1,5 dl åt gången. Låt koka in i riset innan du tillsätter mer. Rör hela tiden i riset.
Häll på vinet och låt det också koka in.
Tillsätt kycklingkött och tomater. Salta peppra och smaka av.
När riset fortfarande är al dente och nästan klart tillsätter du parmesanen och smör. Risotton ska vara krämig. Känns den för fast tillsätter du lite extra buljong.
Servera med färsk basilika, extra parmesan och svartpeppar.