En matig och underbart krämig paj med Västerbottensost, stekta kantareller och spenat.
Förberedelser40 minuterminuter
Tillagningstid35 minuterminuter
Total tid1 timmet15 minuterminuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Portioner: 4personer
Författare: Malin Turunen
Equipment
Springform ca 24 cm i diameter.
Ingredienser
Pajskal:
3dlmjöl
150gramsmör
0,5tsksalt
1mskvatten
Fyllning:
2msksmör
1bananschalottenlökfinhackad
300gramkantarellerrensade och grovt hackade
60grambabyspenat
0,5tsksalt
2äggstora, eller 3 små
2dlvispgrädde
0,5tsksalt
250gramVästerbottensostgrovt riven
0,5tsksvartpeppar
Instruktioner
Börja med pajdegen. Blanda mjöl, smör, salt och vatten till en jämn smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en springform ca 24 cm i diameter. Tryck upp degen till halva kanten på formen. Ställ i kylen i minst 30 min, gärna längre.
Smält smöret i stekpanna och fräs den hackade löken tills brynt.
Tillsätt de rensade och hackade kantarellerna och fräs på ganska hög värme tills all vätska försvunnit.
Häll i spenaten och rör om tills den krympt ihop. Salta och smaka av. Dra pannan från plattan.
Vispa ihop ägg, grädde och salt i en bunke. Rör i all ost utom ca 1 dl.
Rör i svamp och spenat i äggröran.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut pajskalet från kylen och förgrädda i 10 min.
Häll i fyllningen pajskalet. Strö över det sista av osten.
Grädda i 25 min till. Håll koll och ta ut först när pajen fått fin färg. Det kan ta lite längre tid beroende på ugn. Låt pajen vila ca 5 min innan du knäpper av kanten.