Vackra bullar med smaskig fyllning. Degen kan gärna kalljäsas i kylen under natten.
Förberedelser3 timmart
Tillagningstid8 minuterminuter
Total tid3 timmart8 minuterminuter
Måltid: Bakat
Portioner: 24st
Författare: Malin Turunen
Equipment
Stor bunke
Pizzaslicer
osthyvel
Ingredienser
Deg:
1dlmjölkrumsvarm
1dläppelmusteller juice av god kvalitet, rumsvarm
0,5pktjäst för söta degar25 gram
3stäggulorca 50 gram
7,75dlvetemjöl465 gram
1krmhjorthornssalt
1krmsalt
0,5dlströsocker
100gramsmörrumsvarmt
Fyllning:
200gramsmörrumsvarmt
200gramvit chokladfinhackad
230gramsyrligt äpplegrovrivet
2,5mskkanel
1,5mskströbröd
Pensling och topping
1ägg+ lite salt + lite vatten
50gramsmörsmält
1,5dlströsocker
Instruktioner
Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölk och must och rör så att jästen löses upp.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom smör och bearbeta ihop till en deg. Tillsätt smör i bitar och jobba in i degen. Degen är färdig när fettet börjar krypa fram.
Låt jäsa under plast eller fuktad bakduk till minst dubbel storlek, ca 60 min.
Blanda under tiden ihop fyllningen.
Dela degen i två bitar. Ta upp halva degen på mjölat bakbord. Kavla ut till kvadrat på 30x30 cm. Bred på hälften av fyllningen, gärna med en osthyvel.
Vik degen dubbel på längden. Skär 2 cm breda remsor, gärna med en pizzaslicer. "Byxa" varje remsa, dvs skär upp den på mitten nästan hela vägen upp. Tvinna "byxbenen" försiktigt runt varandra. Låt benen hamna underst när du lägger ner i bullformen.
Låt jäsa under bakduk till minst dubbel storlek, ca 60 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ihop ägg, vatten och salt. Pensla bullarna försiktigt. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, eller tills bullarna fått fin gyllenbrun färg. testa att de är färdiggräddade med sticka. Pga blöt fyllning kan det ta lite tid.
Pensla de något avsvalnade bullarna med smält smör och doppa sedan i socker. Låt svalna ytterligare.