En krämig gratäng utan pasta som går utmärkt at göra i förväg och värma upp.
Förberedelser40 minuterminuter
Tillagningstid20 minuterminuter
Total tid1 timmet5 minuterminuter
Måltid: Huvudrätt
Keyword: krämig gratäng, salsicciagratäng utan pasta, utan pasta
Portioner: 6personer
Författare: Malin Turunen
Ingredienser
3zucchinimellanstora
0,5msksalt
600gramsalsiccia
2mskoljatill stekpannan
2bananschalottenlökarfinhackade
1msktomatpuré
400gramhela skalade tomaterpå burk
0,5dlvitt vinoekat
1tsksvartpeppar
0,5dlvispgrädde
1mskdijonsenap
2mskoljatill gratäng formen
500gramkeso
200gramriven ost
Instruktioner
Skiva upp all zucchini på snedden. Lägg ut skivorna på en bricka eller en stor skärbräda. Salta med 0,5 msk salt och låt ligga i minst 20 min.
Sätt ugnen på 225°. Hett upp olja i en gryta eller en vid stekpanna.
Snitta upp korvarna, ta ur färsen och hacka den i bitar.
Stek på hög värme i vid stekpanna eller gryta. Dela färsen i mindre bitar när den är genomstekt. Låt rinna av på hushållspapper.
Fräs löken på hög värme i lite olja, eller fett från korven. När den är väl brynt, tillsätt salsicciafärsen och fortsätt steka på hög värme.
Tillsätt tomatpuré, hela tomater och vitt vin. Låt puttra i 5 min på hög värme.
Häll i svartpeppar, grädde och dijonsenap och låt puttra ytterligare 5 min så att den kokar ihop.
Torka av zucchini med hushållspapper eller kökshandduk. Lägg skivorna omlott i en ugnssäker form och stek i ugnen i 15 min. Låt såsen puttra ihop under tiden.
Ta ut zucchinin och bred över såsen.
Bred sedan ett lager keso över såsen.
Toppa keson med riven lagrad ost.
Gratinera ytterligare 20 min i 225°.
Låt gärna gratängen stå minst 15 min innan du serverar den och ha gärna en krispig grönsallad till.