En enklare variant av den klassiska rätten moussaka men med alla smakerna på plats! Den tar tid men det är värt det.
Förberedelser45 minuterminuter
Tillagningstid1 timmet
Total tid1 timmet45 minuterminuter
Måltid: Huvudrätt
Portioner: 8personer
Författare: Malin Turunen
Equipment
1 ugnsfast form med hög kant STOR
Ingredienser
4aubergine
1msksalt
2mskrapsolja
1gul lök
1solo vitlök
2mskrapsolja
1kilonötfärs
0,5msksalt
1tsksvartpeppar
0,5dltomatpuré
1mskoregano
1tskkanel
400gramkrossade tomater
1tskchilisås
Ostsås:
75gramsmör
1,5dlvetemjöl
1litermjölk3 %
1,5tsksalt
1dlriven ost
Instruktioner
Börja med att skära auberginerna i ca 1,5 cm tjocka skivor. lägg ut dem på en stor bricka eller skärbrädor. Strö salt över och låt vila ca 30 min. Sätt ugnen på 220° efter 15 min.
Ta rejält med hushållspapper eller en kökshandduk och torka av auberginen från all vätska.
Häll 2 msk olja i en ugnsfast form. Lägg skivorna omlott i formen och baka av i ca 25 min. Börja samtidigt med köttfärssåsen.
Hacka lök och vitlök. Häll olja i en gryta och fräs löken på hög värme.
Tillsätt köttfärs och låt bryna ordentligt. Häll i salt, peppar, tomatpuré, oregano och kanel. Låt puttra 5 min.
Häll i de krossade tomaterna och låt puttra på hög värme utan lock så att vätskan nästan kokar bort. Börja samtidigt med ostsåsen.
Smält smöret i en vid kastrull på hög värme. Häll i mjölet och vispa ordentligt. Sänk till medeltemp.
Tillsätt 2 dl mjölk och rör om. Se till att få en ganska jämt smet innan du tillsätter mer mjölk. Upprepa tills all mjölk är i och du har en bra béchamelsås.
Sänk till låg värme. Salta och häll i osten. Rör om ordentligt tills osten smält. Ställ åt sidan.
Ta ut den bakade auberginen och sänk ugnen till 200°. Täck med köttfärssåsen. Häll över ostsåsen. Ostsåsen blir ganska seg så enklast är att ta kastrullen och hälla direkt över köttfärsen. Sedan kan du ta en slev och ta det sista med. Gratinera ytterligare 30 min.
Låt Moussakan stå i minst 15 minuter, men gärna längre, innan du serverar den, så att den "sätter sig" lite. Servera gärna med en krispig sallad.