Supergod marmelad som passar lika bra på frukostmackan som på en skopa vaniljglass. Har du ingen stor kastrull kan du koka marmeladen i omgångar. Det blir ca 14 dl färdig marmelad.
Förberedelser10 minuterminuter
Tillagningstid20 minuterminuter
Total tid30 minuterminuter
Måltid: Frukost, Tillbehör
Kök: Svenskt
Portioner: 1sats
Författare: Malin Turunen
Equipment
Stor kastrull, plastkanna, glasburkar
Ingredienser
1,5kgrabarber
3dlvatten
1vaniljstång
800gramSyltsocker
Instruktioner
Skiva den sköljda rabarbern i 5 mm slantar. Sätt i kastrull med vatten.
Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur vaniljen. Sätt i kastrullen tillsammans med själva stången.
Låt koka ihop i 10 min tills rabarbern blivit mosig.
Häll i syltsocker och fortsätt koka i minst 10 min på låg värme.
Häll upp marmeladen i en kanna och fördela i glasburkar.
Ställ burkarna upp och ner för att få vacuum. Oöppnad håller sig marmeladen i något år i skafferi. När du öppnat en burk ska den förvaras i kylen.
Njut marmeladen på en rostad frukostmacka eller som kompott med en skopa glass.