Förmodligen världens godaste bulle. Dessutom ganska lättbakad!
Förberedelser3 timmart
Tillagningstid8 minuterminuter
Total tid3 timmart8 minuterminuter
Måltid: Bakat
Kök: Svenskt
Portioner: 25st
Författare: Malin Turunen
Equipment
Bullformar
Ingredienser
Deg:
25gramjäst
2dlmjölkkall
1mskströsocker
1krmsalt
0,5ägguppvispat
7-8dlmjölca420 gram
150gramsmörrumsvarmt
Fyllning:
120gramsmörrumsvarmt
3mskströsocker
1,5tskvaniljsocker
0,5citronrivet skal, kan uteslutas
Pensling:
0,5ägguppvispat med lite vatten och salt
Garnering:
2dlflorsocker
1,5-2mskvatten
Instruktioner
Deg:
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.
Blanda ner socker, salt, ägg, mjöl och smöret i klickar. Knåda ihop allt till en ganska lös deg. Tillsätt mer mjöl om den är alltför kladdig. Låt degen vila under plast i 30 minuter.
Fyllning:
Rör samman ingredienserna ordentligt och lägg gärna ner i en spritspåse.
Bullar:
Lägg ut bullformar en plåt.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en fyrkant på 40x40 cm. Den ska vara strax under 1 cm tjock.
Skär ut fyrkanter ca 7x7 cm.
Spritsa eller klicka ut fyllning mitt på varje fyrkant. Ca 1 tsk per bulle.
Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg i bullformarna. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med äggblandningen. Grädda mitt i ugnen tills bullarna fått fin färg 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna.
Glasyr:
Om du inte ska glasera alla bullar, utan t ex vill frysa några, så kan du göra halv sats. Rör samman florsocker och vatten, eller citronsaft, lite i taget till en slät glasyr. Ringla över glasyren strax före serveringen.
Anteckning
Jag har utgått från Hembakningsrådets recept i boken Bara Bullar. De ändringar jag gjort är att jag knådar in smöret i degen, fast det står att degen bara ska blandas och inte knådas. Jag fick liksom inte in smöret på något annat sätt, och degen blev jättebra ändå. Fyllningen har jag ökat på med en halv sats, förutom citronskalet.