Den här köttgrytan med smak av chili och svarta vinbär får mustig smak och mörk färg av soja, saft och öl. Det här receptet passar att laga med fransyska eller grytbitar på nöt.
Förberedelser20 minuterminuter
Tillagningstid2 timmart
Total tid2 timmart20 minuterminuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Portioner: 4personer
Ingredienser
1ljus öl33 cl
2dlsvart vinbärssaftkoncentrerad
0,5dlkinesisk soja
0,5lvatten
0,5tsksalt
0,5tskpeppar
1röd chilipeppar
2gula lökar i klyftoreller sex delade steklökar
600gramfransyskabenfri
2msksmör
300gmorot2-3 st
300gpersiljerot eller palsternacka
1mskMaizena majsstärkelse + vatten
2mskfärsk timjan
Tillbehör:
Kokt potatis, kokta haricot verts
Instruktioner
Koka upp alla ingredienser förutom kött, morot, persiljerot och färsk timjan i en stor gryta.
Skär det rumstempererade köttet i tärningar ca 2 x 2 cm. Bryn i smör i en het stekpanna, lite i taget.
Lägg ner köttet i den kokande buljongen. Sjud under lock ca 1,4 h tills köttet börjar bli mört. Späd med vatten om det behövs.
Skala och skär rotfrukterna i små bitar. Koka grytan ytterligare ca 15 min med rotfrukterna.
Smaka av med salt och peppar och red såsen med Maizena utrört i lite vatten. Tillsätt 1 msk timjan och spara resten till garnering.
Servera grytan med kokta haricot verts och kokt potatis.