David Lundqvist, Årets Kock 2018, fick i uppdrag att ta fram en rätt som skulle spegla sin tid och kunna serveras i både hem och restauranger. Resultatet är en vegetarisk smakfest. (Recept från arla.se)
Måltid: Huvudrätt
Portioner: 4personer
Ingredienser
Tacoskal:
1spetskål
2litervatten
2msksalt
Svarta bönor:
1burksvarta bönor400 g
0,5röd chiliurkärnad och finhackad
1msksesamolja
1mskpressad lime
1msksoja
1dlfärsk korianderhackad, även stjälkarna
Kimchimajonnäs till cole slaw:
1dlmajonnäs
0,5dlkimchifinhackad
0,5mskpressad lime
1tskjapansk soja
Portabellosvamp:
4portabellosvamparstora
5dlolivolja
1röd chiliurkärnad och skivad
2vitlöksklyftorskalade och krossade
50gingefäraskalad och skuren i bitar
2mskjapansk soja
2limepressad saft
100gcheddarriven
salt
Till servering:
180gböngroddarsköljda
1rödlökskalad och tunt skivad
2salladslökartunt skivade
1röd chiliurkärnad och tunt strimlad
1krukafärsk korianderplockade blad
olivolja
flingsalt
svartpeppar
Instruktioner
Plocka de 8 yttersta bladen på spetskålen. Skär bort ca 2 cm av den grova nedre delen på bladen. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull.
Koka bladen mycket hastigt. Ta upp och kyl ner i isvatten. Lägg bladen på en kökshandduk att rinna av.
Finstrimla resterande spetskål till cole slaw.
Stek bönor och chili hastigt i sesamolja. Tillsätt limesaft, soja och koriander och stek tills bönorna är genomvarma.
Rör ihop kimchimajonnäsen. Smaka av med sojan. Vänd ner den strimlade kålen i majonnäsen till en krämig cole slaw.
Putsa svamparna och lägg i en kastrull med olivolja, chili, vitlök, ingefära, soja och limesaft. Koka upp under lock.
Sänk värmen och sjud på medelvärme tills oljan ser helt klar ut igen, 15–20 min. Lyft upp svampen o ch stek den hastigt i en stekpanna.
Ta upp svampen, strö över osten och låt den smälta. Skär svampen i tjocka skivor och salta lätt.
Fyll kålbladen med bönorna. Lägg på cole slaw och den stekta svampen. Toppa med böngroddar, rödlök, salladslök, chili, koriander, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Anteckning
TIPS!Om du vill prova en annan smak på majonnäsen – eller inte får tag på kimchi – prova att använda sriracha eller chilisås tillsammans med limesaft eller risvinäger.