Kryddiga köttbullar i gräddig sås är en svensk klassiker. Mjölk och ströbröd blandas direkt i färsen. På så sätt får man en fast smet som inte kladdar när man ska rulla dem. I och med att du steker löken innan du blandar den i färsen minskar risken för att köttbullarna spricker när du steker dem.
Total tid30 minuterminuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Portioner: 6
Ingredienser
1msksmör
1gul lök
800gramnötfärs
1ägg
2msksenapsvensk
1/2msksalt
1tsksvartpeppar
2mskbrun farin
2mskströbröd
0,5dlmjölk
3msksmör till stekning
2dlvattentill sky
1,5dlvispgrädde
2mskljus soja
2mskmaizena redning för ljusa såser
Instruktioner
Finhacka löken och fräs den lätt i smör så att vattnet avdunstar. Låt löken svalna.
Blanda köttfärs, lök, ägg, senap, salt, peppar, brun farin, ströbröd och mjölk väl i en stor bunke.
Rulla köttbullar och lägg dem på en skärbräda.
Bryn smör i en stekpanna. Provstek en köttbulle och smaka av.
Bryn ca 20 köttbullar åt gången på hög värme i smör i stekpannan. Låt dem eftersteka på medeltemperatur i en gryta. Vispa ur stekpannan med vatten då och då och häll skyn över köttbullarna i grytan.
När alla köttbullar är klara och har fått eftersteka i skyn en stund: häll på grädde och soja och låt koka ca 5 min.