Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Skriv ut receptet
5
from 1 vote
Svamppanerad torsk med kantarellsås och rostad potatis.
En enkel med festlig rätt som är en höjdare för alla svampälskare.
Total tid
40
minuter
minuter
Måltid:
Huvudrätt
Kök:
Svenskt
Portioner:
4
Ingredienser
900
gram
potatis
smått och gott t ex
3
msk
olja
2
tsk
salt
400
gram
torskfilé
eller gös eller kolja
1
dl
torkad, mixad karljohan
1
tsk
salt
2
msk
smör
Kantarellsås
300
gram
kantareller
rensade och delade
1
bananschalottenlök
1
msk
smör
1
tsk
salt
1
dl
vispgrädde
1,5
dl
mjölk
1.5
msk
Maizena, redning för ljusa såser
1/2
tsk
svartpeppar
Tillbehör
plocksallad
tomater
citron
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta eller halvera potatisen och blanda med olja och salt i en ugnssäker form. Rosta i ugnen cirka 30 minuter.
Gör kantarellsåsen när potatisen är i ugnen. Hacka lök och bryn i smör i en kastrull.
Låt kantarellerna fräsa med en stund. Salta, rör om och häll sedan på grädde och mjölk. Låt koka i fem minuter.
Red med Maizena och smaka av med svartpeppar och ev mer salt.
Blanda plocksallad och klyftade tomater. Salta lite och pressa över citron.
Blanda svamppulver och salt på en assiett. Vänd torskfiléerna i blandningen just innan stekning.
Stek filéerna på hög temperatur i brynt smör i två minuter per sida. OBS! Gör detta när allt annat är klart.
Servera torsken med potatis, kantarellsås och sallad så snart den är stekt. Lägg gärna en extra citronklyfta på varje tallrik.