Len och mild blomkålspuré och ugnsrostad broccoli blir jättegott till den saftiga och kryddiga fisken. Och det bästa är att allt är klart på under 30 minuter! Fryst fisk i block eller portionsbitar fungerar utmärkt i gratängen.
Total tid30 minuterminuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Mediterranean
Portioner: 4
Ingredienser
500gramtorskeller kolja
2mskolivolja
0,5tsksalt
2mskvitt vineller pressad citron
1burkröd pesto200 gram
10-15cocktailtomater
Blomkålspuré
1blomkålshuvudstort, ca 800 gram
0,5dlcreme fraiche
0,5tsksalt
Ugnsrostad broccoli
600grambroccoli
3mskolivolja
1/2tsksaltgärna flingsalt
Instruktioner
Värm ugnen till 220 grader. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Lägg i torsk, salta och häll på lite vin eller pressad citron.
Bred på peston över fisken, halvera tomaterna och tryck ner i peston med snittytan uppåt. Baka i ugnen cirka 20 minuter.
Ansa och dela upp broccolin i mindre buketter. Placera i ugnsfast form och ringla över olja och salt. Baka i ugnen tillsammans med fisken cirka 20 minuter.
Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Häll i 0,5 tsk salt. Ansa och dela blomkålen i små buketter. Koka under lock i cirka 15 minuter
När blomkålen är helt mjuk, sila av så mycket vatten du kan. Du behöver inte "klämma ur" vatten utan bara försök få bort det mesta. Tillsätt creme fraiche och kör purén slät med stavmixer. Smaka av med salt.
Servera gratängen med broccoli och blomkålspurén.
Anteckning
Den här gratängen går att variera i det oändliga. Jag gör den ibland med tapenade, med ajvar relish eller med pesto bomba calabrese. Då blir den stark som tusan så om du inte gillar hetta så föreslår jag att du använder vanlig röd pesto.